четвъртък, 28 декември 2017 г.

Книжна 2017-таЗдравейте, прекрасни!! Вече е края на 2017 - време за равносметка. 
Ето какво говори статистиката ми в Goodreads:
През 2017г. съм прочела 59 книги, като целта ми беше поне 55. Неприятно ми е да призная, но миналата година прочетените книги бяха с 11 повече,а прочетените страници - с около 9000. В началото на 2017 си бях поставила книжно предизвикателство.
Ето и равносметката ми с изпълнените и неизпълнените цели. От повечето категеории съм прочела повече от една книга, но ще отбележа любимата ми от всяка..

Книга римейк на приказка
"Доръти трябва да умре" от Даниъл Пейдж 
Книгата е модерна интерпретация на познатата ни приказка за Доръти, Магьосникът от Оз и вещиците. Но в тази история Доръти съвсем не е добродушното момиченце, а Оз съвсем не е приятно и вълшебно място изпълнено с магия. Макар и книгата вероятно да беше единствената, която съм чела от тази категория, мога да кажа, че успя да се нареди сред любимите ми и като цяло.

Книга спечелила награди
"Момичето, което изпи луната" от Кели Барнс ревю
Книгата е много интересна и приятна за четене, подходяща, както да ни разсее от ежедневието, така и да ни накара да почувстваме нещо. Мисля, че тази книга ще успее да се докосне както до сърцата на малките читатели, така и до тези на по-големите.

Поезия
"Milk and Honey" - Rupi Kaur
Една малка, но докосваща книга. В стихосбирката се говори, както по теми, които са ежедневие, така и по теми, които са избягвани, което беше една от причините да ми хареса толкова много.


Книга, в която главният герой е момиче/жена
"Последен в мрака" от Александра Олива ревю
Голяма част от книгите, които прочетох отговарят на тази категория, но точно тази книга ми е много любима. Книгата ми хареса много повече отколкото очаквах, а аз очаквах да ми хареса много.

Класика
"Коледна песен" от Чарлз Дикенс
Първо си отбелязах целта като неизпълнена, но когато стигнах до категорията "Книга от книжарница за употребявани книги" се сетих, че съм чела тази, та даже е последната прочетена за годината и реших да я впиша и в двете категории. След много изгледани екранизации беше хубаво да прочета и книгата и мисля, че всеки трябва да ѝ даде шанс. 

Книга, която е част от поредица 
"Ангелско нашествие" -Сюзън Ий *ревю*
Започнах годината с тази книга и определено се радвам, че го направих. Книгата беше вълнуващото начало на още по-вълнуваща трилогия за ангели, любов, семейство, саможертва и всичко между това. Това реално е последната книга, ко

Трилър

"Не заспивай" -Джон Вердън *ревю*
Стилът на писане на автора е много увлекателен, а всеки къс информация, който дава е достатъчен за да можем, ние читателите, да видим части от цялостната картина, и все пак не прекалено много, така че ни държи интереса буден през цялото време. Този жанр, не е от най-предпочитаните от мен, но тази книга ми запали интереса по жанра.

Книга, която е екранизирана
Неизпълнено

Книга с красива корица
"Хайде всички да убием Констанс" от Рей Бредбъри

Корицата на тази книга успя да ме впечатли още от пръв поглед! Иска ми се съдържанието също да беше направило същото. 

Книга с интересно заглавие


"Хайде всички да убием Констанс" от Рей Бредбъри
Ще посоча същата книга от предишната категория. Честно, заглавието не хваща ли окото?

Книга, която е написана като пиеса
Неизпълнено

Книга, която е над 500 страници

"Ясновидците" -Либа Брей *ревю*

Книга, съставена от истории"Ето така я губиш" от Джуно Диас
За тази книга имах доста високи очаквания, които си останаха просто очаквания.
Някои от разказите ми харесаха повече от останалите, но нито един не успя да ме докосне силно. 


Книга, препоръчана от книжар или библиотекар
"Камъните падат, всички умират" от Линдзи Рибар ревю
Книгата ми беше препоръчана от прекрасната Ваня от книжарница Хеликон в Русе и напълно си заслужаваше отделеното време! Макар и много лека за четене, книгата съдържа в себе си важна мисъл и като цяло се различава от останалите книги от жанра.

Книга, чието заглавие се състои от една дума

"Селма" от Халил Джубран ревю

"Постепенно тя стана за мен книга, чиито страници можех да разбирам, чиито думи можех да пея, но които никога не можех да прочета докрай."

Книга, препоръчана от приятел

"Красиво бедствие" -Джейми Макгуайър 
"Красиво бедствие" беше доста лека и бърза за четене и мога да призная, че разпуснах добре с нея. Въпреки че сюжета ми хареса, някои герои постоянно ми лазиха по нервите (гледам теб Травис!), и това е причината оценката ми за тази книга да не е много висока.

Книга, която е трябвало, но не си прочел навреме за училище
Неизпълнено

LGBT+ книга
"Симптомите на това да бъдеш човек" от Джеф Гарвин ревю
Мога да кажа, че книгата беше приятна и лека за четене, макар и темите, които засягаше да не бяха изобщо леки. Не беше нещо особено като литературна творба, но смисълът, който носеше и темите, които засягаше си заслужаваха прочита. 

Книга със синя корица

"Жестока любов" - Колийн Хувър  ревю
Забавна, приятна, докосваща, да, но тя беше и много повече от това. На моменти брутална, силна и въздействаща. 

Книга, която стои от дълго време на рафтчето

Неизпълнено

Книга от книжарница за употребявани книги
"Коледна песен" от Чарлз Дикенс
По-горе вече казах няколко думи за нея.

Книга, базирана върху митология
"Чукът на Тор" от Рик Риърдън
Книгата е на Риърдън. Има ли нужда от повече думи? ОБОЖАВАМ Я!

Книга, която е излязла (или е била преведена) през 2017г.
"Момичето преди" от Дж. П. Дилейни ревю
Прочетох я за едно денонощие и си заслужаваше отделеното време и сънят, от който се лиших.
Осъзнавам, че публикацията вече става прекалено дълга, затова ще се опитам накратко да ви споделя и какво постигнах в блога през 2017г.:
-  споделих 57 публикации
- споделих 9 интервюта, 7 от които с автори и 2 - за рубриката ми за книжните професии

Освен това се радвам, че започнах да чета книги на английски език, за известно време работих за издателство и най-важното - запознах се с прекрасни книжни душички. Макар и напоследък да не съм много активна като блогър и читател се надявам да не сте ме забравили. :)

Силно се надявам да не съм ви отегчила с тази прекалено дълга публикация. Благодаря, че бяхте част от тази книжна година!
Пожелавам ви прекрасна 2018г. година!
Ще се радвам, ако споделите какви книжни цели вие сте си поставили за годината и кои от тях сте изпълнили! 

2 коментара:

 1. Здравей, Сю!
  Като гледам си изпълнила почти всичко от списъка. ,,Книга, която стои от дълго време на рафтчето"-толкова ли бързо ги четеш, че нямаш книга? Това е в кръга на шегата. В интерес на истината... прочела си доста. Постави си като задача ,,Да прочета книга, която Гергана Васева ми е препоръчала" и да видиш как всичко ще си дойде на мястото. Добре, де... В лигаво настроение съм. Продължавай да четеш и да ни радваш! Аз те следя, няма как да те забравя!

  П.П. Може да не съм прочела 59 книги, но пък сравнявайки... Доста съм прочела от над 500 страници. Да четеш по-обемни книги, ей!

  Весели празници!
  Успех, Сю!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, Гери!
   Уви, така и не мога да стигна до книги, които съм купила с огромно желание преди време, понеже постоянно се сдобивам с нови и.. чета тях. Ии.. предизвикателството прието! В публикацията ми с книжните цели за 2018 ще видиш името си.
   Благодаря ти, Гери! Весели празници и на теб! *емотиконка на сърце*

   Изтриване