сряда, 23 август 2017 г.

"Мислещият човек" - малка книжка с много (с)мисъл

Заглавие: "Мислещият човек"
Автор: Джеймс Алън
Издателство: SkyPrint
Оценка в Goodreads: 4,23
Анотация:

Животът ни изцяло зависи от нашите мисли. Това е основната идея в тази книга, използвана десетилетия по-късно и в "Тайната" на Ронда Бърн. Истината винаги може да бъде казана с прости думи. Според Джеймс Алън нашата сила е в умовете ни. Веднъж открита, за нея няма граници - тя оформя характера, направлява действията, предоставя възможностите. И променя живота ни към добро.
"Самоконтролът е сила; правилната мисъл е власт; спокойствието е мощ."


Здравейте! Часът е три през нощта, а аз пиша това. Преди малко прочетох "Мислещият човек" от Джеймс Алън и едва се стърпях да не започна да пиша още като бях в началото, защото това беше моментът, в който тя започна да ме въздейства. 
"Действието е цветът на мисълта, а радостта и страданието - нейните плодове; така събираме ние сладката и горчива реколта на онова, което сме посели."
С тази книга Джеймс Алън... не открива топлата вода. Той не казва нищо, което никога преди не е било казвано. Не разказва и история, която не можеш да спреш да четеш. Тогава защо да я четеш? Е, ако се водиш по тази мисъл, хайде, помисли отново. В тази книга авторът говори за... мисълта. Всички мислим. Постоянно мислим. 
Но какво мислим? Как мислим? До какво водят мислите ни? 
"..всеки е творец на собствения си характер, ваятел на душата си и градител на съдбата си.."
Ние правим толкова много неща всеки ден.. толкова много мисли препускат през главите ни и влизат в действие.. но толкова много от мислите ни никога не виждат бял свят и умират още в зародиш. 
"Душата привлича онова, което тайно желае - което обича, но и от което се бои."
Свикнали сме дотолкова с ежедневието и да правим всичко по навик, че от нас не остава нищо. Постоянно искаме промяна за нещо - било то дребна или в огромен мащаб. Но какво правим за да постигнем промяната? Продължаваме да живеем по шаблона, който сме си изградили и не правим нищо за да излезем от него и да посегнем към мечтите си. С мисълта можем да променим толкова много неща, но ние предпочитаме лесното. В тази книга се говори за това. За мисълта. За истината. За промяната. За живота. Целите, мечтите, мечтателите, действието, идеалите. 
"Не може да има напредък или постижения без определени жертви, и нашият светски успех ще бъде правопропорционален на степента, с която преодоляваме егоистичните, разточителни мисли и съсредоточаваме ума си, за да развиваме плановете си и да засилваме решителността и увереността в себе си."
Тази книга не ми каза нищо, което не знаех досега, но тя несъмнено успя да ме накара да се замисля за всяко писано нещо в нея. Маркера и листчетата за отбелязване не успяха да си починат понеже постоянно отбелязвах това или онова. Отново и отново се замислях и отново и отново обмислях моите мисли и избори и как те са ме довели до мястото, където съм сега. Макар и книгата да не ме е научила на нещо ново, тя успя да ми повлияе в голям мащаб. Успя да ме впечатли силно и се нареди на едно от челните места в класацията за любими книги. Препоръчвам ви я силно и горещо - 84 страници, които се прочитат неусетно и а след себе си оставят следа.

1 коментар:

  1. Много хубаво ревю! Събуди желанието ми да погледна книгата, защото напоследък съм на подобна вълна и обичам да се замислям над прочетеното. От опита, който имам, повечето подобни книги не откриват топлата вода, както ти казваш, но наистина карат читателя да се замисли и това е доста важно. Хубаво е, че си си задала такива такива въпроси, значи книгата си е свършиля работата. Щом е успяла да те грабне с подобен обем, значи наистина си заслужава и скоро ще й обърна внимание! :)

    ОтговорИзтриване