събота, 1 юли 2017 г.

Смелост, приятелство и приключение в "Серафина и черният плащ"

Заглавие: "Серафина и черният плащ"
Автор: Робърт Бийти
Издателство: СофтПрес
Оценка в Goodreads: 3,90
Анотация: 
Никога не сте срещали момиче като Серафина.
На дванайсет, тя е дребничка за възрастта си, дяволски грациозна и безшумна, с очи – жълти като кехлибар. Живее във великолепен замък, но съвсем не е принцеса. Отраснала е в подземието на голямата къща и никой освен грубоватия ѝ, но сърдечен баща не знае за съществуването ѝ. Въоръжена с най-тихата стъпка и най-острите сетива, които можете да си представите, Фина броди тайно из заплетените коридори на имението „Билтмор“, скришом чете книги от огромната библиотека и наблюдава обитателите му, за да разнообрази ежедневието си.
Една нощ от „Билтмор“ започват да изчезват деца, но възрастните от голямата къща и детективите, които идват от близкия град, са безпомощни пред тайнствения похитител. Само Серафина е зървала страховития мъж с черен плащ, който стои зад отвличанията. Сега тя е единствената надежда за спасение на изчезналите деца и е решена да разплете мистерията на всяка цена
С помощта на новия си (и единствен) приятел Брейдън и на неговия предан доберман Фина се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия. 
Здравейте! Съжалявам, че не съм публикувала няколко седмици, но бях доста натоварена както от последните изпитвания в училище, така и от проблеми засягащи личния ми живот, но ето ме тук сега с ревюто на книга, която е и за малки и за големи, книга, която може да зароди любовта към четенето или пък да бъде приятна почивка от ежедневието. Преди да мина към ревюто искам да споделя нещо, което ми се случи, свързано с книгата, така че ако искате да минете направо към ревюто, можете да прескочите следващият параграф.

Един ден докато се прибирах от училище, в автобуса до мен седна едно 7-8 годишно момиченце. Аз извадих "Серафина и черният плащ" от раницата си и още тогава забелязах как момиченцето погледна книгата. Бях прочела не повече от две страници, когато забелязах, че момичето се е наклонило към мен и се опитва да чете. Стана ми така мило. Предложих му да погледне книгата. Разгледа кориците набързо и се зачете.. Това ме зарадва толкова много и този момент със сигурност беше най-приятния от целия ми ден. Така че имам две причини да се усмихвам всеки път, когато видя книгата.

Серафина е различна. Тя живее тайно в подземието на невероятен замък, като никой освен баща ѝ не знае за съществуването, така че може да се каже, че е доста самотна. Тя изглежда различно от другите. Тя се държи по-различно от другите. Тя не е като другите. Но за приятелството не се изисква еднаквост, а обич и тя може да даде много, така че, когато ѝ се удава възможност да отвори част от сърцето си за Брейдън - младият господар на имението, тя не ѝ обръща гръб. 
"А после, без да сваля от ръцете атлазените ръкавици, засвири. Изпълняваше очарователно нежна соната с майсторството на виртуоз. Пиесата, която беше избрал, не беше нито прекалено тъжна, нито прекалено весела, но посвоему прекрасна. Никой в залата не остана равнодушен. Серафина бе смаяна от магическата сила на музиката да обединява всички, които я слушат." 
Брейдън също е различен, както от останалите деца, така и от Серафина. Той държи страшно много на кучето си Фина, както и конете и има умението да се разбира с животните по-добре от колкото с хората. Това винаги е било така, но със Серафна е различно - има хармония между тях и именно тя им позволява без никакви затруднения да се сближат.


Заедно с приятеля си Серафина се впуска в невероятни приключения, далеч не от желание за това, колкото от чувство за справедливост, желание да направи това, което трябва, защото мъж с черен плащ отвлича деца от имението, а Серафина и приятелите ѝ Брейдън и Фина са единствените, които знаят за него и са по дирите му, а това не престава да бъде животозастрашаващо дори за миг..
"Всъщност май всеки човек бе герой в собствените си очи, бореше се за това, което смята за правилно - или  пък просто да оцелее още един ден, и никой не се възприемаше като злодей."
От първата до последната страница случките не спираха да ме изпълват с любопитство и желание да чета и да разбера повече както за следващите случки, така и за Серафина, така че мога да кажа, че стилът на писане беше завладяващ и едновременно ненатоварващ и лек. Както казах и в началото тази книга е подходяща за всеки, независимо на каква възраст е и в нея всеки ще намери нещо, което да му допадне. Мисля, че накрая нещата се наредиха доста добре, но приключенията на това необикновено момиче далеч не са приключили, така че ни остава единствено да изчакаме излизането на следващата книга "Серафина и магическият жезъл".


Не забравяйде да изгледате и трейлъра към книгата:Благодаря на издателство СофтПрес за предоставената възможност! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар