вторник, 13 юни 2017 г.

Добрите обноски винаги са на мода

Заглавие: "Етикет за всеки ден"
Автор: Силке Шнайдер Флег
Издателство: СофтПрес
Оценка в Goodreads: 4,43
Анотация: 

Добрите обноски и стил на обличане винаги са на мода. Задавали ли сте си някога въпроса в кои ситуации гледате да се държите добре? Как постъпвате у дома? Къде изчезват обноските в свободното ви време?

За културния човек доброто поведение не остава на закачалката в офиса, а е същност и начин на живот.
Здравейте! Книгата, за която ще ви говоря (пиша) днес е "Етикет за всеки ден" от Силке Шнайдер Флег. Мисля, че това е първото ми ревю на нехудожествена литература, така че определено ще се различава от останалите. 

Когато получих тази книга, аз започнах да я прелиствам и да чета избирателно теми, които ми бяха по-интересни и любопитни от други, а по едно време осъзнах, че съм прочела 50 страници наведнъж без да се отегча от нищо написано в нея. За книги от този род, това е наистина учудващо, поне за мен, понеже не съм много на ти с нехудожествената литература. 
"Учтивостта е като въздуха в гумите - не ти струва нищо, но поема ударите."

Тази книга няма сюжет, няма герои, освен може би четящият, към който са отправени съветите, но за сметка на това има голяма стойност, понеже тя в много случаи може да се окаже, точно от това, което сте имали нужда.


Книгата е разделена на четири глави - "Основите на добрите обноски"; "Етикетът в личния живот"; "Бизнес етикет" и "Добрите маниери по света".
Всяка глава е разделена на теми, всяка от които, както ни поднася полезна информация, така и ни дава полезни съвети. 

"Основите на добрите обноски" ни запознава с правилата за поздрав, за езика на жестовете, важността на правилната стойка и като цяло основните маниери, които биха ни се оказали полезни при всяка ситуация.


"Етикетът в личния живот" ни запознава с тънкостите при най-различни събития и случаи в личния ни живот - партита, танци, облекли за специални случаи, етиката в спорта, посещения на представления, етикет за деца.

"Бизнес етикет" - както се подразбира и от  заглавието на главата, тук става въпрос за работа - как да напишете автобиография, правила при кандидатстване за работа, писане на писма и имейла, бизнес разговори по телефона, срещи, конференции, делови обеди и други. Мога да призная, че тази глава ми беше най-интересна.

"Добрите маниери по света" - в тази глава имаше много интересни и любопитни неща. Знаехте ли, че в Бразилия не трябва да правите знакът "ок" със събрани във формата на "о" показалец и палец? Аз не. Или, че в Полша мъжките тоалетни са отбелязани с триъгълник, а дамските - с кръг? 
За всяка страна има и по няколко мили думи на местния език, както и произношението на думите. 

 Мисля, че това четиво би се оказало полезно на всеки, който реши да го разгърне, защото тук има много информация, която е поднесена по лек и интересен начин. Във всяка глава и всяка тема са отбелязани нещата, които са приемливи и тези, които не са, както и съвети и забележки. Тази книга ни учи на неща, с които много лесно бихме могли да избегнем неловки ситуации, а и дори основните неща да са ни понятни, определено като затворим книгата ще сме се сдобили с нова информация, която в никакъв случай няма да ни навреди, а тъкмо обратното. Благодаря на издателство СофтПрес за предоставената възможност! 

1 коментар:

  1. От подобен род книги може да се научи наистина много. Вероятно след като си прочела тази ще ти стане интересно и ще продължиш. При мен така се получи и сега на заден фон е останала художествената литература. Ако ти е интересно, мога да ти предложа още заглавия.

    ОтговорИзтриване