вторник, 23 май 2017 г.

Игра на маски в "Момичето преди"

Заглавие: "Момичето преди"
Автор: Дж. П. Дилейни
Издателство: СофтПрес
Оценка в Goodreads: 3.71

Анотация: 
ПРЕДИ теб бе тя. СЕГА е мъртва.
Къщата е архитектурен шедьовър. Минималистичен интериор. Простор и светлина. Перфектното място да изтриеш болката. Да се преродиш. Но има правила. Загадъчният архитект, проектирал жилището, изисква желязна дисциплина и пълен контрол. Въпреки невероятните системи за сигурност този дом не е крепост, той е школа. Изисква, проверява, променя.
В мига, в който Джейн прекрачва прага на Фолгейт Стрийт 1, тя е покорена от усещането за хармония, което носи къщата, и привлечена от деспотичния й създател. Скоро обаче научава, че миналото на перфектното жилище е белязано с кръв. Ема – момичето, живяло тук преди, умира при неясни обстоятелства. Докато се опитва да разкрие мистерията, Джейн разбира, че общото между нея и Ема не е единствено невероятната външна прилика. И тя като Ема е на прага на ново начало след изживяна трагедия. Сега взема същите решения, доверява се на същите хора и е заплашена от същия край.

Здравейте! Днес съм тук за да говоря за една много различна и специална книга, която, макар и от няколко месеца да е на пазара, продължава да привлича все повече читатели. Това е"Момичето преди". И е невероятна! 

Моля, направете списък на всички вещи, без които не можете.

Когато Джейн е одобрена да живее във Фолгейт стрийт 1, тя няма никаква представа в какво се е забъркала. Ема, момичето, живяло там преди - също. 


Къщата на Фолгейт стрийт 1 е скъпо струваща, налагаща много права и ограничения, минималистична, умна, оборудвана с най-изтънчените технологии, които сами да се приспособят към човека и променят човека към добро. Или поне такава е целта. За да наеме човек къщата на Фолгейт Стрийт 1, той трябва да попълни десетки тестове, да се съгласи със стотици условия и правила, а след това, ако архитектът е доволен от резултата да се видят за интервю. Това рядко се случва. В крайна сметка този, който иска да живее в къщата, трябва да получи одобрението му.

Всяко едно от момичетата върви по едни и същи пътища, спи в едно и също легло, посещава едни и същи места и носи едни и същи бижута. Всяко едно от тях се отдава на властния Едуард - мистериозния архитект на къщата и се заплита в сложен пъзел.

И двете момичетa тръгват по една и съща пътека за да разберат какво се е случило с предишната - Джейн с Ема, а Ема с покойната съпруга на Едуард.
Дали уликите, сочещи към една и съща посока сочат към правилната? 
Джейн и Ема, макар и да си приличат много на външен вид и да тъпчат едни и същи пътеки, разликите помежду им с всяка страница се разкриват, а ние все повече се доближаваме до истината, много добре скрита някъде под повърхността между много лъжи, болка, страх и неочаквани случки и събития, които ме караха да настръхвам отново и отново. Докато нашите героини се опитваха да стигнат до истината, те все по-добре осъзнаваха, че никой не е такъв, за какъвто се представя и всичко, което се случва е игра на лъжи и манипулации, истинска игра на маски.

Краят мен беше неочакван, моментът на истината - също. Книгата беше много интересна, държеше ме на тръни през цялото време и определено сюжетът беше различен, замисълът - уникален и героите все пак някак познати. Прочетох я за едно денонощие и си заслужаваше отделеното време и сънят, от който се лиших. А на корицата се любувам постоянно - семпла, все пак някак си символична и много красива. Всеки следващ прочетен трилър ме кара да обичам жанра все повече и съм наистина много доволна, че постоянно попадам на толкова добри книги. Със сигурност я препоръчвам. 

PS: След прочитането на книгата доста неочаквано, у мен се породи желание да декорирам стаята си по-минималистично. Наистина доста странно, особено при всички събития, които се случиха в книгата, а по-точно в къщата, а това не са неща, които искам да ми се случат, както и на който и да е друг. 

Благодаря на издателство СофтПрес за предоставената възможност! 

4 коментара:

 1. Едно наистина завладяващо ревю! Определено ме подтикна да дам шанс на книгата! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти! Надявам се да ти хареса! :)

   Изтриване
 2. Чак сега имах възможността да прочета ревюто ти, Сю. И мога да кажа- WoW. :D Интригувана съм от книгата. Подобен замисъл досега не съм виждала, а и твоето мнение за книгата... Предполагам, че стига да имам възможността, ще я поръчам заедно с ,,Има ли места в рая?".
  Страхотно ревю, браво! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти! Книгата, макар и да не е за всеки, си надявам да ти хареса. За мен беше доста интересна и.. обсебваща. :)

   Изтриване