неделя, 14 май 2017 г.

РЕВЮ: "Жестока любов" от Колийн Хувър

Заглавие: "Жестока любов"
Автор: Колийн Хувър
Издателство: Ибис
Оценка в GoodReads: 4,31
Анотация:
Koгaтo 23-гoдишнaтa cтyдeнтĸa Teйт Koлинc oтивa дa yчи в Caн Фpaнциcĸo, oщe пъpвaтa вeчep пътят ѝ ce пpecичa c тoзи нa пилoтa Maйлc, пpиятeл нa бpaт ѝ. Toй e мълчaлив, ниĸoгa нe ce ycмиxвa и oчeвиднo тaи гoлямa бoлĸa в ceбe cи.
Toвa нe e любoв oт пpъв пoглeд. Te eдвa ли биxa мoгли дa cтaнaт и дoбpи пpиятeли. Eдинcтвeнoтo oбщo, ĸoeтo Teйт и Maйлc имaт пoмeждy cи, e взaимнoтo им пpивличaнe. Угoвopĸaтa зa нeaнгaжиpaщи cpeщи ги ycтpoйвa идeaлнo, зaщoтo тoй нe иcĸa любoв, a тя нямa вpeмe зa нeя. И нeщaтa биxa мoгли дa ce пoлyчaт, cтигa Teйт дa ce пpидъpжa ĸъм eдинcтвeнитe двe пpaвилa нa Maйлc:
1. Hиĸoгa нe питaй зa минaлoтo.
2. He oчaĸвaй бъдeщe.
И двaмaтa cи миcлят, чe мoгaт дa ce cпpaвят, нo тoгaвa минaлo и бъдeщe ce пpeплитaт…


Здравейте! Тук съм с ревюто на една доста нашумяла сега книга, а именно - "Жестока любов" от Колийн Хувър. Това е първата книга на Колийн, която прочетох, но след тази, знам, че няма да е последната. 

В тази книга сюжетът е разделен на две линии - минало и настояще.
Докато настоящето е от гледната точка на Тейт, миналото е от тази на Майлс, така че ние се запознаваме много повече с неговата история, отколкото с нейната. 

Настояще:
Тейт се премества да живее при брат си. Още същата вечер се натъква на Майлс. Тази среща не е магична, животопроменяща, няма разменени погледи, които по-късно да бъдат в основата на разказите за "любовта им от пръв поглед". Запознават се при не много приятни обстоятелства. Все пак между тях пламва искра.  

1. Hиĸoгa нe питaй зa минaлoтo.
2. He oчaĸвaй бъдeщe.

Тези правила са единствените, които Тейт трябва да спазва за да бъде с него. Но докато единственото, което той желае е приятно прекарано време с нея, в нейното сърце може би има място, както и копнеж за повече от това.. Както винаги неангажиращата връзка в даден момент се превръща в много повече от това и не винаги краят е щастлив..
"Любовта невинаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш цял живот, надявайки се, че в крайна сметка ще бъде различно. По-добро. А после, без да разбереш как, отново се оказваш на стартовата линия, изгубил сърцето си някъде по пътя."
   Минало:
Майлс е съвсем млад, когато се запознава с Рейчъл. За разлика от запознанството му с Тейт, когато среща Рейчъл - това е любов от пръв поглед. И двамата са млади, наивни, влюбени. Виждат най-красивата страна на любовта. За съжаление после се сблъскват с най-грозната..
"Разликата между грозната и красивата страна на любовта е, че красивата страна е много по-лека. Кара те да се чувстваш така, сякаш се рееш във въздуха. Тя те издига високо. Носи те. Красивите части на любовта те задържат над остатъка от света. Задържат те над всичко лошо и си мислиш: Леле. Толкова се радвам, че съм тук горе. Грозните части на любовта са прекалено тежки. Грозните части не могат да те издигнат. Те те дърпат НАДОЛУ. Задържат те там. Давят те."
Докато Майлс още от началото беше категоричен, че не може да даде на Тейт нищо повече от приятно прекарано време, Тейт постоянно се надяваше на повече. На моменти и двамата ме дразнеха ужасно много. Грубите думи и отношение на Майлс, начинът по който Тейт му прощаваше отново и отново и се връщаше при него.
И двамата имаха чувства, но те не бяха добре дошли. И двамата се опитваха да приглушат тихите гласчета на сърцата си. И двамата бяха просто хора. Не такива, които да са нереално изградени, а точно така, както трябва.


В тази книга станах свидетелка на различни неща, но тези, които най-силно ме впечатлиха бяха за любовта. Тя може да е красива. Може да е по-красива от всичко съществуващо. Но колкото по-красива е, колкото по-силно обичаш, толкова по-жестока може да бъде. Жестока, грозна, съсипваща. Това променя човек. Тя може изцяло да го прецака, да го превърне в чиста болка. Не бях плакала на книга толкова много от доста време.
"Красивите моменти като този са онова, което изкупва жестоката любов."
Колийн Хувър успя да ме впечатли по един много добър начин. Книгата, макар и написана в много лек и увлекателен стил, изобщо не беше лека. Беше забавна, приятна, докосваща, да, но тя беше и много повече от това. Тя беше на моменти брутална, беше силна и въздействаща. Докато на моменти изтръгваше смях, неведнъж изтръгваше и сълзи. Беше написана по много лек и увлекателен начин, макар и действията изобщо да не бяха леки. Не бих се замислила за оценката, която дадох на книгата втори път, защото несъмнено пак ще е 5/5. 


Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар