сряда, 12 април 2017 г.

РЕВЮ: "Ангелски свят" от Сюзън Ий


Заглавие: Ангелски свят (книга втора)
Поредица: Пенрин и краят на дните 
Автор: Сюзън Ий
Издателство: ЕМАС
Оценка в Goodreads: 4,19
Анотация:
Продължението на бестселъра „Ангелско нашествие“ ни среща с оцелелите след ангелския апокалипсис, които се опитват да съхранят остатъците от модерната цивилизация.Помисляйки я за чудовище, група хора залавя Пейдж, сестричката на Пенрин, и сблъсъкът завършва кърваво. Пейдж изчезва, свидетелите са ужасени, майката на момичетата е съкрушена. 
Пенрин тръгва из Сан Франциско след сестра си - само че защо улиците са толкова пусти? Къде са отишли всички? Търсенето я отвежда до сърцето на ангелския план и тя успява да зърне силите зад техните решения, но разбира и до какви страховити крайности са склонни да стигнат... 
Междувременно Рафи отчаяно издирва крилата си. Без тях не би могъл да се присъедини към ангелите и да застане начело, като предводител, както му е отредено. Ала когато трябва да реши дали да получи крилата си, или да спаси Пенрин, кое ще избере?

Здравейте! Тук съм с ревю продължението на "Ангелско нашествие" (ревю) ! Отново се потопих в света на ангелите и отново не ми се искаше да излизам от него. Признавам си - прочетох книгата в края на март, но след всичко случило се в нея аз имах нуждата малко да и се порадвам и да я осмисля, защото определено да се върна в този свят беше..

След събитията в края на първата книга, когато Пенрин, сестра ѝ и майка им най-накрая се намират, нещата далеч не са толкова прости и лесни, колкото би трябвало да са, когато някое семейство се събере. В базата, където се укриват от ангелите с голямата група на Ави, всички смятат семейството на Пенрин, както и нея самата за откачалки. И как не, когато главната ни героиня пред всички се е върнала от мъртвите, малката ѝ сестра се разхожда като детската версия на Франкенщайн, а майка им е по-луда от всякога? Животът в базата не е лесен, когато никой не те иска там. И поради това, както и заради хора, готови на всичко за собствената си безопасност, семейството отново се разделя, а да се намерят, определено, няма да е по-лесно от предишния път. 
"Не говори. Отвориш ли си устата, само ще ми съсипеш фантазията, че спасявам невинна дама в беда."
Пенрин, макар и намерила семейството си, се чувства изгубена. Тя и този път не губи надежда и продължава смело напред. Това не означава, че не я е страх. Точно в това се изразява смелостта ѝ - да прави това, което смята за редно независимо от рисковете. И точно както в предишната книга, тя не се опитва да спаси целия свят. Не иска да е герой. Просто иска да е със семейството си. Толкова ли е трудно и непостижимо? А докато прави всичко това, единственото на което може да се осланя е Мечо Пуки - мечът на Рафи, който тя най-спокойно кръсти така. Познайте как ще реагира той.

И като говорим за дявола.. за ангела всъщност. Рафи не се появява в началото на книгата и в голяма част от нея той липсва. И определено чаках появата му с нетърпение. Далеч от Пенрин той дори не подозира, че тя е жива. Все пак последния път, в който я видя тя беше безжизнена в ръцете му.
Той не се е променил много от предишната книга - саркастичен и арогантен, но разбира се и неустоим, той завладява за втори път читателските сърца. Рафи води своите битки - поредната за да си върне крилата и по-гневен и желаещ възмездие от всякога. 
"Изтиквам тези мисли в тъмницата в главата ми и наум натискам с все сили, за да затворя вратата. Там вече съм набутала цял свят."

А Пейдж.. тя е различна.. малкото невинно момиченце със сърце отворено за всички може да бъде същинска фурия, ако иска да защити любимите си.

В тази книга авторката пише също толкова увлекателно и реалистично, колкото в предишната. В ревюто на предишната книга бях казала, че въпросите се трупат и трупат. В тази книга това, което се трупа са отговорите. Мистериите, старателно създадени от Сюзън Ий бавно се разкриват и то по най-добрия начин.


В тази книга ние се запознаваме с нови герои, виждаме картината в по-голям план, разбираме, че всичко е много по-сложно и едновременно просто.


-Не е възможно. 
-Защо?
-Правила. Обичаи. Опасност. Опасно е да си с мен.
-Опасно е да бъда без теб. 

В тази книга ние получаваме всичко хубаво от предишната - интересни герои, сюжет, развитие и прекрасен начин за поднасяне на историята. Всичко оживява пред очите ни, всичко е многоизмерно и.. реално. Динамиката също е едно от нещата, които ми харесват. Постоянно се случват важни събития и действия и напрежението остава през цялото време като постоянно тиктакаща бомба, а моментите на кулминация - като избухване, макар и да ми се искаше да са като по-големи избухвания. И все пак през цялото време има моменти, които с нетърпение очакваме, а като се случат е просто.. невероятно. А краят просто беше.. УДИВИТЕЛЕН.

Сюзън Ий определено ме смая с тази книга и както нямам търпение да прочета последната книга, но отлагам прочитането и, защото не искам да се сбогувам с този свят на паднали ангели, непрекъсната борба и забранена любов.  Благодаря на издателство ЕМАС за предоставената възможност!
- Сю. (:

2 коментара:

 1. Вече смятам, че е крайно време да започна поредицата.. Всички я хвалят много, а антиутопия с ангели звучи повече от обсебващо.. Ще се постарая през идния месец да я започна. :)
  Много хубаво ревю! С нетърпение очаквам следващите ти постове! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за милите думи. ^^
   Определено да прочетеш трилогията няма да е загуба на време. Адски е интересна.

   Изтриване