вторник, 30 януари 2018 г.

РЕВЮ: "Леговище на сънища" от Либа Брей

Заглавие: "Леговища на сънища"
Поредица: "Ясновидците"
Автор: Либа Брей 
Издателство: ЕМАС 
Оценка в Goodreads: 4,12
Анотация:
Ийви О'Нийл, заедно с приятелите си и вуйчо си, вече се е справила с Пентаграмния убиец, всял ужас в душите на нюйоркчани. И най-сетне е осъществила голямата си мечта - да бъде една от блестящите звезди в най-звездния град. Благодарение на мистичната си способност да разчита тайните на хората Ийви влиза в светлините на прожекторите и получава името „Гадателката на влюбените“. Всички са луди по нея... освен другите Ясновидци.
​ Докато Ийви се отдава на екстравагантни партита и безспирно веселие, Ню Йорк отново е обзет от тревога. Необяснима сънна болест взема нови и нови жертви всеки ден, обществеността е склонна да търси вина у най-неоправданите. А някъде в далечината се възвисява сив мъж с цилиндър, чиито планове се простират далеч отвъд всички очаквания...
Междувременно двама Ясновидци с дарба да бродят из сънищата навлизат все по-дълбоко в лъжливата материя на съня. Хенри, пианистът в търсене на изгубената си любов, и Лин с мечтите ѝ да намери своето място в свят, който не я приема, ще се сблъскат с отмъстителна сила, тровеща сънищата им. Дали Ясновидците ще се изправят заедно срещу мистериозната болест и отново ще спасят града?
В напрегнатата втора част на „Ясновидците“ носителката на престижната награда „Майкъл Принц“ Либа Брей отново ни потапя в бурната Епоха на джаза, под чиято бляскава повърхност се крие свръхестествено зло, предвестник на наближаващата буря.
 

Здравейте!! Днес ще ви говоря за продължението на една от любимите ми книги за 2017-та - "Леговище на сънища". От ревюто ми на първата книга - "Ясновидците" можете да разберете колко ме беше впечатлила книгата и точно заради това ужасно много се радвах да започна 2018-та с тази книга.

"Ние създаваме историята, живеейки."

След като Ийви разкрива, че е ясновидка, много бързо получава славата, за която винаги е копняла, а други ясновидци също си признават, че са такива. Разбира се повечето от тях всъщност не са. :)


Но както винаги се случва, едно бедствие следва другото и след като Пентаграмния убиец вече го няма, се появява нещо още по-ужасяващо - сънната болест и никой не не може да бъде сигурен, че ще се събуди след като заспи веднъж заспи.

"Когато търси истината, човек през цялото време
се вглежда в себе си."

В тази книга към многобройните ни и пъстроцветни герои се присъединява и Лин, която също като Хенри може да броди из сънищата. Докато те опознават и се губят в света на сънищата, заедно с осъзнаването на скритите истини за съня, болестта и собствените си сили, те се доближават все повече и до опасността.
Сънят пленява все повече и повече хора, а светът се превръща във все по-опасно място..

"Не знаех какво искам освен жената, която не можех да имам."

Може да се каже, че Хенри и Лин заемаха по-главни роли в тази книга, но останалите герои също присъстваха активно. В книгата ние разбираме повече за останалите герои, повечето от които претърпяват някакво развитие, макар и конкретно за Ийви да мисля, че това развитие е в погрешната посока.
В книгата не липсваха и любовни триъгълници, та даже и четириъгълници (ако сте чели първата книга вероятно се досещате за какво говоря ;) ).

"Ние създаваме себе си. Ние съсипваме себе си. 
Отново и отново. Завинаги."

Книгата е написана по същия увлекателен начин като предишната, с неписано "Прочети още" в края на всяка глава, а новите герои, невероятната история и обратите в сюжета, също като в предишната книга, бяха повод да чета с все по-голям интерес, а реалистичното изграждане на една вече отминала епоха (и жаргона на тази епоха!!) допринасят към историята нещо по-различно от голяма част от фентъзи книгите. Либа Брей несъмнено знае как да създава бижута, а Златина Зарева - как да ги накара да изглеждат като такива. Очаквам с нетърпение да разбера какво следва да се случи с героите, както и заедно с тях да разбера защо паранормалната дейност в света (и да не се лъжем - около тях) се увеличава, така че с нетърпение очаквам третата част от поредицата - "Преди Дяволът да те пречупи". 

Благодаря на издателство Емас за предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар