неделя, 10 декември 2017 г.

Цитати и пет причини да прочетете "Момичето, което изпи луната"

Заглавие: "Момичето, което изпи луната"
Автор: Кели Барнхил
Издателство: Orange Books
Оценка в GoodReads: 4,19Здравейте! Днес ще ви говоря за една прекрасна книжка, която несъмнено успя да ми сгрее сърцето. Без много приказки минавам към причините, а след това към цитатите.  
Пет причини да прочетете книгата

1. Приказка 

Тази книга е написана като една сбоеобразна, детайлна и доразвита приказка. Магическият елемент заема голяма част от нея. Имаме си хората, уплашени от Вещицата, Вещица, малко момиче с необикновени сили, та даже и чудовище и дракон! В обичайна приказка всички биха се обединили срещу вещицата, чудовището и дракона и именно малкото момиченце би спечелило в магическата битка. Само че това не е обичайната приказка и нищо не е такова, каквото изглежда.  

2. Сюжетните линии
Някои от главите в книгата са именно под формата на приказки, по-скоро приказки, разказвани от майка на дъщеря. Други проследяват историята на Антейн - племенник на Великия старейшина, който не спира да преминава през изпитания. Да не забравим и главите за момичето, което пие от луната и Вещицата, чудовището ѝ и дракона Фириан, които я отглеждат. През цялата книга тези са основните сюжетни линии, които в даден момент успяват да се пресрещнат по много плавен начин, а историята продължава да става все по-интересна. 

3. Героите
Какво да ви кажа за героите?
Момиче, което пие от луната, дракон, който не расте, поетично чудовище с топло сърце, създало света, вещица, която живее в гората и изобщо не е толкова зла, за колкото я смятат, момче, което се превръща в млад мъж и променя света на жителите на Протектората, майка, която дори за миг не се отказва от дъщеря си и една жена, която яде тъга. Представяте ли си да не излезе интересна история при положение, че просъстват толкова разнообразни и интересни герои?  

4. Дълбочината
Книгата не е поредната детска книга. В нея се засягат важни теми за любовта, болката, доверието. Някои биха поспорили дали това е нещо хубаво или не именно защото книгата е насочена към по-малките, но точно на мен дълбочината ѝ ми харесва, защото така тя предлага нещо повече от просто приятно четиво.

5. Книгата е за малки и големи!
Точно поради причина номер четири книгата е подходяща както за малки, така и за големи. Разбира се това не е единствената причина - книгата е много интересна и приятна за четене, подходяща, както да ни разсее от ежедневието, така и да ни накара да почувстваме нещо. Мисля, че тази книга ще успее да се докосне както до сърцата на малките читатели, така и до тези на по-големите.

Цитати

"Поезията ще помогне. Изучаването на езика облагородява и най-грубия звяр."

"Трябва да се запознае със съдържанието на онези книги там. Трябва да разбира движението на звездите и произхода на вселената и изискванията на добродетелта. Трябва да познава и математиката и поезията. Трябва да задава въпроси. Трябва да иска да разбере. Трябва да схваща причинно-следствените закони и нежеланите последици. Трябва да се научи на състрадание, любопитство и страхопочитание.


"Смъртта е винаги внезапна. Дори когато не е."

"Само тя ли беше луда или и светът се бе побъркал заедно с нея?"

"Само защото не виждаш нещо, не значи, че него го няма. Някои от най-прекрасните неща на света са невидими. Вярата в невидимото го прави по-силно и вълшебно. Ще видиш."

"Любовта ми не се дели. Умножава се."

Надявам се публикацията ми да ви е била интересна и да е породила желанието ви да прелистите книгата. 
Имате ли любими детски книги, които са оставили своя отпечатък върху вас?

Благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност!

4 коментара:

 1. Отново една удивителна публикация, Сю! Всеки път успяваш да ме омагьосаш с думите си и този път по нищо не се различава от останалите! А резултатът е още една книга в TBR листа ми :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Габи! Всеки път ме усмихваш с милите си коментари! Надявам се, ако прочетеш книгата, тя да ти хареса! <3

   Изтриване
 2. Чудесна публикация, за която ми спомена още преди това! Причините са достатъчни и... книгата ще се чете! Само парите да пристигнат и ох-ох...

  Прекрасно си се справила! Браво, Сю!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Изненадана съм, че успях да ти привлека вниманието към книга от такъв жанр, по принцип май страниш.
   Но ако я прочетеш ще чакам мнението, което се надявам да бъде положително! <3

   Изтриване