неделя, 8 октомври 2017 г.

"Кради като артист" от Остин Клиън

Заглавие: "Кради като артист"
Автор: Остин Клиън
Издателство: AMG Publishing
Оценка в GoodReads: 3,86
Анотация:
Всеки човек носи в себе си креативност, с която може да направи живота си необикновен, но не всеки се осмелява да я отключи.
„Кради като артист“ представя десет принципа за трансформация, които ще ви помогнат да откриете артистичната си страна и да започнете да водите по-творчески начин на живот.
Според Остин Клиън нищо не е оригинално, затова той призовава да бъдете смели, да се учите от работата на другите, да смесвате и измисляте наново, за да откриете себе си. Тази книга е вашият водач по пътя към креативността – вдъхновяваща и позитивна, със забавни илюстрации, примери от света на изкуството, полезни съвети от личния опит на автора и цитати от големи имена като Гьоте, Марк Твен, Гюстав Флобер, Дейвид Бауи и много други.


Здравейте! 
Аз отново изчезнах за няколко седмици, но сега се появявам с кратко ревю. 
В малката си книжка Остин Клиън ни дава десет съвета, които да ни помогнат да намерим артистичната си страна. В тази книга артистът не ни представя нови и нечувани идеи, не ни предлага нещо невиждано досега, но ни представя нещата по интересен и обобщен начин в една малка книга.

Първият и най-важният от тях е... Кради като артист!
Кражба?! Може би се чудите дали няма да е плагиатство. Поне при мен това беше първият въпрос, който си зададох. Но става ясно, че авторът не говори за това да подражаваме само на един артист, а на колкото се може повече. В крайна сметка те ще успеят да ни вдъхновят достатъчно за да създадем нещо уникално без да имаме нужда да копираме или плагиатстваме. От тези неща и без това никога няма нужда.
"Изкуството е кражба."-Пабло Пикасо
Няма да ви споделя всички принципи, а любимите ми. След като започнах с първия продължавам с... Напиши книгата, която искаш да прочетеш!
Повечето хора съветват да се пише това, което се знае.. а това е начинът да се убие креативността.
Пишете! Пишете това, което ви харесва, пишете това, което искате да прочетете, пишете и пишете докато не останете изумени от това, което сте написали. 


Използвай ръцете си!
На компютър е много по-лесно да се изтрие нещо, много по-лесно да редактираш нещо още преди да си го завършил и в крайна сметка да не ти остане нищо от това, което си писал. Клиън има две бюра в стаята си - едно дигитално - с компютър, лаптом, принтер и други дигитални устройства, а друго с моливи, химикали, хартия, което се отличава с липса на всякаква електроника. Той ни съветва първо да си създадем проекта на бюрото без електроника, а после да си пренесем работата и да я редактираме в другото. Идеята всъщност е доста добра и ми допада много. И смятам, че без дигиталните устройства вероятността да се разсеяме значително намалява.

Според артиста е много важно да имаме и странични занимания и хобита.
Все пак всеки се нуждае от разпускане, а това, което ни радва, често може и да ни вдъхнови да вършим основната си работа по по-добър начин.Няма да говоря много за тази книга, понеже в нея се говори достатъчно.
За мен тази книжка беше много приятна за четене, с доста полезни съвети, придружени от интересни илюстрации и подходящи цитати. Прочетох доста малко книги през изминалия месец и съм щастлива, че тази беше една от тях.
Ако искате да разпуснете и едновременно да се вдъхновите горещо ви препоръчвам тази книга. 

Благодаря на издателство AMG Publishing за
приятната изненада и предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар