сряда, 26 април 2017 г.

Любовта и болката в "Селма"

Заглавие: "Селма"
Автор: Халил Джубран
Издателство: SkyPrint
Оценка в Goodreads: 4,1
Анотация:

Това е красивата и трогателна история
на Джубран и Селма, известни като
“ориенталските Ромео и Жулиета”.
В деня, в който двамата
разкриват чувствата си, се оказва,
че бащата на девойката я е сгодил за друг.
По-силна ли е любовта от раздялата?
По-силна ли е от смъртта?
Онзи, който е обичал истински,
ще разбере всяка дума от тази книга
със сърцето си...


Как ще полетиш с прекършени крила?..

Здравейте! Тук съм с ревюто на една съвсем нова (на българския пазар), даже още топла от печатницата, съвсем малка, но силно докосваща книга-новела, публикувана преди повече от сто години. 

Повечето хора да имат възможността да запомнят младините си като най-щастливите си години. Не и Халил. Той е самотен, неразбран, нещастен. Копнеещ за нещо, което няма, нещо, което просто липсва и не му позволява да се наслаждава на живота.
Това се променя още в мига, в който се запознава със Селма, дъщерята на стар приятел на бащата на Халил. Селма е умна, красива, мила, чистосърдечна. В неговите очи перфектна. Мигът, в който той я вижда е мигът, в който той намирана смисъла на живота. След многото посещения в нейния дом по покана на баща ѝ, идва мигът, в който картите биват свалени, а чувствата - разкрити и споделени.
"През онази година аз видях как райските ангели ме поглеждат през очите на красива жена. Видях и как дяволите беснеят в сърцето на един зъл мъж. "
Щастието им е като птица, научила се да лети.
Същата вечер научават, че на Селма и е отредено да се омъжи за някой друг. 
Крилете на птицата са прекършени още преди да успее да се наслади на полета. 

Разбира се тяхната история не приключва така. Те продължават да се виждат, продължават да се обичат и да летят върху любовните криле.
Но идва моментът, в който трябва да си кажат сбогом..

"Постепенно тя стана за мен книга, чиито страници можех да разбирам, чиито думи можех да пея, но които никога не можех да прочета докрай."

Написана в духа на "Ромео и Жулиета", смятана за автобиографична и в голяма част философска, тази книга ни запознава с герои, преживяли прекалено много мъки, опознали любовта и страданието едновременно. В нея ние се срещаме отблизо с любовта и я виждаме в най-чистата ѝ форма..
"Любовта е единствената свобода на света, защото въздига духа и защото всичките закони на природата и човечеството са безсилни пред нея."
В тази книга са разгледани и някои много важни проблеми. Например свободата на ориенталската жена или по-точно липсата на такава. Там тя е робиня, подчинена на желанията на родителите си, а по-късно на съпруга си и няма право на глас за нищо. Феминистката в мен плачеше през цялото време.
"Тогава за първи път осъзнах, че хората, дори да са родени свободни, остават роби на строгите закони, установени от техните предци и че онова, което приемаме за даденост е всъщност подчинение на днешното на волята на вчерашното."

Тук се разглеждат и доста философски въпроси от голямо значение като например за тялото и душата.Джубран е на мнението, че тялото е затвор за душата и душата е вечна. Така че душите, които се обичат се намират и след като телата се пречупят.. Надявам се техните да са успели да се намерят.


За мен тази новела беше много повече от поредната любовна история. С реалистичните герои, дълбоките мисли и размисли, болката, любовта, чувствата, съществуването - с всички разгледани теми, от важни по-важни, тя определено успя да ме докосне. Искаше ми се да е малко по-дълга за да мога да попивам колкото се може повече от всичко това и да усетя нещата по един по-дълбок начин и може би това е минуса на тази новела. За толкова малка книга, писането на ревю беше необичайно трудно. Защото в толкова малко страници бяха побрани толкова много чувства и емоции. Ако обичате истории от този тип ви предлагам следващия път, когато се разхождате из някоя книжарница да я потърсите. Няма да ви отнеме много време да я прочетете, а това, което сте отделили определено ще си заслужава.

Благодаря на издателство SkyPrint за предоставената възможност!

- Сю. (:

1 коментар: