четвъртък, 2 февруари 2017 г.

РЕВЮ: "Ясновидците" от Либа Брей

Заглавие: "Ясновидците" 
Поредица: "Ясновидците"
Автор: Либа Брей 
Издателство: ЕМАС 
Оценка в Goodreads: 3,96


Анотация:
Ийви ОНийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите ѝ я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.
Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо й Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна - дарба, която досега й е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите й са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.

Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще й коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни...


Годините са двайсетте, градът е Ню Йорк, алкохолът забранен и точно затова изкушаващ. Заведенията с контрабанден алкохол са на почит, частните партита също. 
Точно на едно такова парти домакинята е прекалено  притеснена партито и да не се провали. Колко далеч някой би стигнал за да забавлява гостите си? Може би да извади дъска за викане на духове? Да задават въпроси на духовете? А какво, ако по грешка се освободи зъл дух-убиец, решен да доведе Апокалипсиса?
"Джон Немирни, Джон Немирни,
вечно със престилка, ножа остър вирнал.

Мигом гърлото ти ще пререже, кокали ще събере,

и за няколко жълтъци на пазар ще продаде"
През това време друго парти, далеч от Ню Йорк, е във вихъра си. В Зенит Сити, Охайо на парти, прекалено пияна за да разсъждава трезво Ийви О'Нийл използва специалната си дарба.. за да рабере и каже истината. Но както е и в живота, истината повечето пъти навлича неприятности. 

Ийви О'Нийл е доста специално момиче. Тя е дръзка, обича да се забавлява, обича гласът и да бъде чут. Тя е родена да бъде звезда. А в родния и град такива хора не са на почит. Тя е момичето, което всички гледат криво, момичето, чието име кара хората да питат "Какво пак е направила?". 
За наказание Ийви е изпратена в Ню Йорк от родители, неподозиращи, че това е мечтата и, а именно да бъде звезда. 

В Музея на окултното, собственост на вуйчо и Ийви се запознава с Джерико - скучния Джерико, който прави всичко както трябва и не обича да нарушава правилата. Но разбира се нищо в тази книга не е както изглежда и Джерико не е изключение. Той също си има тайни, различни от тези на останалите, тайни, които през цялото време ме държаха, както любопитна, така и в отбранителна позиция. 

Мемфис Кембъл прекарва дните си като записва числа за тото, а вечерите като събира пари от заведенията, които държи боса му. Неземната му красота, както и поетичната му душа го правят обект на голямо женско внимание. Но както и всеки друг в тази книга и той си има тайни тайни, неподозирани от обожателките. Загубил своята дарба преди години, той твърдо подкрепя малкия си брат тайно да усъвършенства неговата. Жалко, наистина жалко, че те не забелязват хищните погледи на доверени хора.
"Хората са склонни да мислят, че най-опасното чувство е омразата. Но любовта може да бъде също толкова опасна."
В една стара къща, далеч от хорските погледи, мъж си тананика зловеща песничка, а кръвта се лее като река.
Сюжетните линии, които поначало нямат нищо общо помежду си с течение на времето умело се преплитат. 
Тази книга в ръцете ни се превръща в машина на времето и ни пренася назад в историята. Всички описания и всички подробности, които във всяка друга книга биха били прекалено много и прекалено отегчителни, в тази книга допринасят към реалистичното изграждане на времето, в което се пренасяме.Книгата е богата от към различни култури и пъстроцветни герои, от най-обичайните за времето си герои до тези, които са съвсем далеч от нормата. Всички тези герои си имат своя собствена история. 
И аз няма да ви разкажа много за тях, защото, ако почна не знам как ще спра. Тета, Хенри и Сам си имат свои тайни, които съвсем разумно пазят, но пък, които и ги свързват. Всички тайни, които героите пазят и всичко, което имат зад гърба си, както и фактът, че авторката старателно е изградила всички герои, прави книгата с една идея по-добра и реалистична. Не знам дали има нужда да го казвам, защото се подразбира, но това е една от причините да съм влюбена в тези герои, както и в тази книга.


"Но какъв е смисълът да живееш кротко и тихо и изобщо да не създаваш никакъв шум?"


Тази книга е великолепно бижу. С красивата си корица и качествено съдържание, тази книга много лесно успя да влезе в списъка ми с любими книги. Прочетох я за около седмица, наслаждавайки се на цялостната история и на героите. Нямаше как да не ми направи впечатление стилът на писане на авторката - всяка глава свършваше с едно неписано "ПРОЧЕТИ ОЩЕ!!", а всичко от добре изградените герои до неизказаните чувства, всичко от жаргона на двайсетте до засегнатите теми, абсолютно всичко в тази книга, ме смая! Просто ме остави без думи. 

"Ясновидците" от Либа Брей успя да влезе под кожата ми без никакво затруднение, а когато свърши просто бях изумена и то по добрия начин. Нямам търпение втората книга да излезе на български, което се очаква да стане в рамките на следващите месец-два, а дотогава само мога да си представям какво ще се случи с нашите прекрасни герои.


Благодаря на издателство ЕМАС за предоставената възможност!

-Сю. (:

Няма коментари:

Публикуване на коментар