събота, 29 октомври 2016 г.

РЕВЮ: "Илумине" на Ейми Кауфман и Джей Кристоф

Заглавие: "Илумине"

Поредица: "Досието Illuminae"
Автор: Ейми Кауфман и Джей Кристоф
Издателство: Егмонт
Оценка в Goodreads: 4,31
Анотация:
Сутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена...
Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.
Разказана под формата на хакнати файлове - имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още - ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. Експлозивна смес от емоция, действие и моменти, които ще ви накарат да затаите дъх.


" имаш ме. докато и последната звезда в галактиката не угасне. имаш ме. "

Здравейте! Тук съм с ревюто на една уникална книга!
Всеки, който е виждал книгата, знае, че тя е доста по-различна от другите книги - цялата под форма на хакнати файлове - имейли, видеозаписи, доклади. Приятна е както за гледане, така и за четене. Ако кажа, че тази книга е творение на изкуството няма да преувелича. Денят - обикновен ден - хората са на работа, а децата на училище. Всичко си е нормално, но само докато боен кораб "Линкълн" не атакува Керенза - малката планета в края на Вселената.

Действието в тази книга се развива далеч в бъдещето - не на Земята, не на някоя друга планета, а в междузвездни кораби.

Главните ни герои в тази книга са Кейди и Езра, които сутринта са се разделили и мислят, че това е най-ужасното нещо в живота им.. Е, грешат! Само малко след това трябва да обединят усилия за да се измъкнат от Керенза невредими - тогава всъщност започва поредицата от най-трудните преживявания в живота им.. 


В повечето книги ние виждаме как главните героини в началото са по-уплашени, по-..слаби и ако очаквате и в тази книга да е така, то тогава грешите. 

Кейди е много решителна и много умна. Много много умна. Тя не понася да я държат в неведение и прави всичко по силите си за да получи информацията, която търси. Дори това да означава тя да наруши всички правила.
С течение на времето я опознаваме все повече и колкото повече я опознаваме, ние виждаме колко по-силен характер има тя. Тя има чувство за самосъхранение - готова е да се бори и го прави както за своя живот, така и за живота на тези, които обича. Дори е готова да се жертва за за спаси хиляди хора, които не познава.
Тя умее да запазва хладнокръвие и контрол дори в най-лошите ситуации.
Тя е една от най-силните героини, с които съм се "запознавала" и аз тотално я обожавам.

Искам да вметна, че докато четях книгата постоянно си я представях като Ема Робъртс и ако има филмова адаптация със сигурност бих искала тя да е избрана за ролята.

"ВСЕЛЕнАТА нЕ ТИ дЪЛЖИ нИЩО, КЕйди. ВЕЧЕ ТИ Е дАЛА ВСИЧКО В КрАЙна СМЕТКА. БИЛА Е ТУК дАЛЕЧ ПрЕдИ ТЕБ И ЩЕ ПрОдЪЛЖИ дЪЛГО СЛЕд ТЕБ. ЕдИнСТВЕНИЯТ нАЧИн дА ОСТАВИШ СПОМЕн Е ДА нАПрАВИШ нЕЩО, КОЕТО ЗАСЛУЖАВА дА БЪДЕ ЗАПОМнЕнО."


Другият ни главен герой Езра пък е доста различен от Кейди. Както и от типичния "принц на бял кон".


" Заслужаваш да положа всички звезди в галактиката в краката ти и да закича косата ти с хиляди диаманта. Заслужаваш някого, който би препуснал с теб, колкото бързо искаш ти. Който да те държи за ръка, а не да те дърпа назад. Заслужаваш повече отколкото, аз бих могъл да ти дам някога, Кейди. Но съм готов да ти дам всичко по силите си, стига все още да го искаш."


 А него си го представям като Ник Робинсън. 

Просто през цялото време тези образи изникваха в главата ми.


КАЗИМ. Компютър. Изкуствен интелект. Той изчислява всичко. Отговорен е за хиляди и хиляди животи. Взема най-важните и добри решения за оцеляването на тези хора. А какво би станало, ако се повреди?

Докато четях разговорите им с Кейди, докато четях мислите му, аз за малко напълно забравих, че той дори не е човек. Учудваше ме как той малко по малко почваше да.. чувства, да се страхува, да обича. Нормално е човек да изпитва тези неща, нали? Но не и нещо, което дори не диша. #кодГРЕШКА 

Понякога е трудно да вземеш правилното решение. Понякога е невъзможно. Понякога плашещо. А какво, ако цената на доброто е саможертвата?

В тази книга ние се запознаваме с много герои, които преминават през труден период, правят грешни избори, както и правилни, маловажни, както и важни в размерите на хиляди човешки животи.

Оценката ми за тази книга е 5 от 5. И ви съветвам: Отидете до книжарницата и я грабнете веднага! Няма да съжалявате, че сте я прочели. Времето отделено за книгата в никакъв случай няма да е изгубено.

Това е книга. И е много повече от книга. С нетипичния си формат, с добре изградените си герои, с увлекателният стил в който е написана и с интересния сюжет, който може да ни държи будни с часове, тази книга ще ви грабне още от първата страница и ще ви остави в нетърпение за следващата.


-Сю. (:

Няма коментари:

Публикуване на коментар